Ιατρικά άρθρα

Χαμηλή πίεση το χειμώνα: γιατί συμβαίνει συχνά τους κρύους μήνες;

Πολλοί από εμάς παρατηρούν ότι με την έλευση του κρύου, εμφανίζονται δυσάρεστα συμπτώματα που σχετίζονται με την πτώση της αρτηριακής πίεσης: ζαλάδα, αδυναμία, κόπωση. Αυτό παρατηρείται κυρίως σε άτομα που πάσχουν από υπέρταση, δηλαδή χαμηλή αρτηριακή πίεση. Αλλά γιατί η πίεση έχει τάση να πέφτει ειδικά την χειμερινή περίοδο; Ας δούμε τι συμβαίνει με τον οργανισμό κατά την κρύα περίοδο και πώς μπορούμε να προλάβουμε τις δυσάρεστες συνέπειες.

Αιτίες της υπότασης το χειμώνα

Το χειμώνα, όταν η θερμοκρασία του εξωτερικού περιβάλλοντος μειώνεται σημαντικά, ο οργανισμός μας υφίσταται πρόσθετο άγχος. Οι κρύες και παγωμένες μέρες προκαλούν τις φλέβες να διαστέλλονται για να ενισχύσουν τη ροή του αίματος στο δέρμα και να μειώσουν τις απώλειες θερμότητας. Η διαστολή των αιμοφόρων αγγείων μειώνει την αρτηριακή πίεση, ειδικά σε άτομα με υπέρταση. Για αυτούς, αυτό μπορεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη πτώση της πίεσης, επειδή τα αιμοφόρα αγγεία δεν είναι σε θέση να διατηρήσουν την κανονική κυκλοφορία του αίματος.
Επιπλέον, κατά την χειμερινή περίοδο παρατηρείται συχνά μείωση της φυσικής δραστηριότητας. Περνάμε περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους και βγαίνουμε λιγότερο για περπάτημα, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την κυκλοφορία του αίματος. Ο παθητικός τρόπος ζωής συμβάλλει επίσης στη μείωση της πίεσης.
Η επίδραση του κρύου αέρα στον οργανισμό
Ο κρύος καιρός συμβάλλει στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, κάτι που μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση. Στις συνθήκες παρατεταμένου κρύου, ο οργανισμός αναγκάζεται να ανακατανείμει τη ροή του αίματος, κατευθύνοντάς την στα βασικά όργανα για να διατηρηθεί η κανονική θερμοκρασία του σώματος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων στα πόδια και τα χέρια, με αποτέλεσμα η αρτηριακή πίεση στις περιοχές αυτές να μειωθεί.
Επιπλέον, όταν η θερμοκρασία εξωτερικού περιβάλλοντος πέφτει, οι αναπνευστικοί δρόμοι και οι πνεύμονες γίνονται πιο ευάλωτοι. Για να αποφύγουμε την υποθερμία, αρχίζουμε να αναπνέουμε συχνότερα από τη μύτη, κάτι που μπορεί να προκαλέσει ταχυκαρδία και ενίσχυση της λειτουργίας του καρδιοαγγειακού συστήματος. Για τα άτομα με υπέρταση, αυτοί οι παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη πτώση της πίεσης.

Γιατί οι άνθρωποι με υπέρταση υποφέρουν περισσότερο;

Η υπέρταση ή η χαμηλή πίεση είναι ένα κοινό πρόβλημα, ιδιαίτερα μεταξύ των γυναικών και των ηλικιωμένων. Όταν η πίεση είναι χαμηλή, τα αιμοφόρα αγγεία συχνά είναι διασταλμένα και δεν διαχειρίζονται καλά την κανονική κυκλοφορία του αίματος, ειδικά όταν υπάρχουν απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας. Τον χειμώνα, όταν το κρύο προκαλεί τη διαστολή των αγγείων, τα άτομα με υπέρταση μπορεί να αντιμετωπίσουν ακόμη μεγαλύτερη πίεση στο καρδιοαγγειακό τους σύστημα, επιδεινώνοντας τα συμπτώματα της υπότασης.
Επιπλέον, το χειμώνα ο οργανισμός μπορεί να μην λαμβάνει αρκετές βιταμίνες και μέταλλα που βοηθούν στη διατήρηση της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης. Η έλλειψη βιταμινών D και C, καθώς και καλίου και μαγνησίου, μπορεί να επιδεινώσει την υπέρταση και να προκαλέσει σημαντική πτώση της πίεσης.

Πώς να αντιμετωπίσετε την χαμηλή πίεση το χειμώνα;

  • Ντυθείτε ζεστά: Μην αποταμιεύετε στην ένδυση το χειμώνα. Η παρατεταμένη παραμονή στον κρύο καιρό μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα με την πίεση. Φορέστε πολυεπίπεδη ρουχισμό για να αποφύγετε την υπερθέρμανση ή την υποθερμία. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε γάντια και καπέλα που είναι κατάλληλα για το κρύο, για να ελαχιστοποιήσετε τις απώλειες θερμότητας.
  • Πιείτε αρκετό νερό: Το χειμώνα, πολλοί άνθρωποι ξεχνούν να πίνουν νερό, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην πτώση της πίεσης. Η έλλειψη υγρών προκαλεί αφυδάτωση, η οποία επηρεάζει την κυκλοφορία του αίματος. Φροντίστε να πίνετε αρκετό νερό, ακόμα και αν δεν νιώθετε δίψα.
  • Ασχοληθείτε με σωματική δραστηριότητα: Τακτική σωματική άσκηση, ακόμη και σε ήπιο επίπεδο, μπορεί να αυξήσει σημαντικά την πίεσή σας και να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος. Προσπαθήστε να περπατάτε έξω στον καθαρό αέρα, να πηγαίνετε στο γυμναστήριο ή να κάνετε γιόγκα για να διατηρήσετε την κινητικότητα.
  • Ισορροπημένη διατροφή: Ενσωματώστε στη διατροφή σας τρόφιμα που βοηθούν στην ομαλοποίηση της πίεσης. Λαχανικά, φρούτα, ξηροί καρποί, ψάρια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά — όλα αυτά τα τρόφιμα θα βοηθήσουν στην υποστήριξη της υγείας των αγγείων και της κυκλοφορίας του αίματος. Συνιστάται επίσης να αυξήσετε την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως τα τρόφιμα που περιέχουν μαγνήσιο και κάλιο.
  • Χρησιμοποιήστε θερμές κομπρέσες: Για να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε θερμές κομπρέσες ή ζεστατικές αλοιφές στην περιοχή των ποδιών και του λαιμού. Αυτό συμβάλλει στην ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος.
  • Λήψη φαρμάκων που συνταγογραφούνται από γιατρό: Εάν η υπέρταση προκαλεί σοβαρά δυσάρεστα συμπτώματα, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε γιατρό. Αυτός μπορεί να συστήσει φάρμακα που θα βοηθήσουν να ρυθμίσετε την πίεση και να μειώσετε τα δυσάρεστα συμπτώματα.
  • Αποφύγετε την παρατεταμένη παραμονή στο κρύο: Όταν ο καιρός είναι ιδιαίτερα κρύος, προσπαθήστε να αποφεύγετε τις παρατεταμένες βόλτες έξω. Εάν αναγκαστείτε να βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, κάντε διαλείμματα σε ζεστό μέρος για να επιτρέψετε στον οργανισμό να ανακάμψει.
Η χαμηλή πίεση το χειμώνα είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα, με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι πολλοί άνθρωποι, ιδιαίτερα όσοι πάσχουν από υπέρταση. Το κρύο, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας και η ανθυγιεινή διατροφή μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα. Ωστόσο, με τη σωστή προσέγγιση στην υγεία και την τήρηση απλών συστάσεων, μπορείτε να διαχειριστείτε αποτελεσματικά την χαμηλή πίεση και να προλάβετε τις συνέπειες της. Αν τα συμπτώματα υπέρτασης γίνουν πολύ έντονα, μην καθυστερείτε να επισκεφτείτε έναν γιατρό, ο οποίος θα σας βοηθήσει να βρείτε την καταλληλότερη θεραπεία.
Καρδιά και αγγεία
Made on
Tilda